Några böcker för dig som skriver om ditt liv

Skriv ditt liv av Jenny Eklund (Premiss förlag, 2011) är en trevlig och inspirerande handbok, vare sig man skriver på egen hand eller tillsammans med andra. Att inte vara rädd för det mörka är en intressant tankegång som utvecklas i ett kapitel. Genom att svara på frågorna i boken kan du få ordning på ditt material.

Det var en gång… av Marja Bruzœus/Monica Rönquist-Germanis (Faun förlag, 2010) innehåller en rad olika aspekter på livsberättande. Det många korta kapitlen är fulla av exempel ur litteraturen och från deltagare i skrivarkurser. De praktiska övningarna är ett plus. Passar framför allt för nybörjare i skrivargrupper.

Varje liv är värt att skildra av Göran Palm/Elisabet Peterzén (Liv i Sverige, 2008) är en handledning med konkreta råd till amatörer, alla spännande ”doldisar”, som skriver självbiografiskt. Det självupplevda ska skrivas i jagform och vara så personligt som möjligt, menar författarna. Utmärkt som igångsättare och inspiration.

Om konsten att läsa och skriva av Olof Lagercrantz (Bonnier pocket, 2011) är en liten klassiker som handlar om rytm, flöde och författarens kunskap om ämnet, att man blir bättre genom att öva och om värdet av det skrivna. Det är en underhållande betraktelse över läsandet och skrivandet, och hur de korsbefruktar varandra.

Skriv dina memoarer av Allan G Hunter (Lind & co, 2010). Det är inte det färdiga resultatet som är viktigast utan den inre resan, menar författaren. Han ger praktiska råd om hur man hanterar minnen och strukturerar berättelsen, och menar att det självbiografiska skrivandet främst är en känslomässsig process för att förstå sitt liv.

Att skriva – en hantverkares memoarer av Stephen King (Bra Böcker, 2011) är en riktig bladvändare om succéförfattarens uppväxt och väg till författarskapet. Han beskriver skrivandets verktyg, hur man skärper dem genom övning och beredskapen att alltid använda dem. Stephen King är själv en mästare på det han lär ut.

Så skriver du romaner och noveller av Lars Åke Augustsson (Voltaire publishing, 2009) handlar inte specifikt om självbiografiskt skrivande. Den är en av de bästa böckerna för alla skrivande människor som funderar över hur man gör språket och berättelsen levande. Bra exempel, författarintervjuer och praktiska övningar.